ZAVŘÍT

Český rybářský svaz, z. s., Středočeský územní svaz

Předseda SÚS k uplynulým třem měsícům… tit

publikováno: 16.10.2022

Své ohlédnutí nemohu začít ničím jiným než konferencí našeho územního svazu. Ta byla volební. Byl zvolen nový výbor, nová Dozorčí komise. A taky předseda SÚS.

Chci ještě jednou poděkovat za důvěru, jsem hrdý na to, že mohu stát v čele takového územního svazu, jakým je ten Středočeský. Takže jedeme dál, jsou před námi další nové výzvy a nemám pochyb, že bychom se s nimi nepopasovali.

Konference zároveň schválila navýšení cen územních povolenek, v příštím roce o 100 korun s výjimkou dětí, v roce 2024 o dalších 200 korun u dospělých a o stokorunu u mládeže, dětí ZTP a seniorů nad 70 let.

Jsou to nezbytné kroky, pokud chceme udržet úroveň rybolovu v našem územním svazu včetně zarybnění. Již teď letí ceny výrazně nahoru a musíme být ekonomicky připraveni. Nadcházející dva roky nebudou jednoduché.

Konference proběhla bez problémů, chci poděkovat všem, kteří přijeli a využili svého práva rozhodnout. Naopak mě zaskočila neúčast některých místních organizací, zvláště pak těch, u kterých jsme v uplynulých letech pomáhali se záchranou revírů, nebo jsme je koupili a předali jim je do hospodaření. Když pak vidím, že nedokáží ani přijet na konferenci, je to divný postoj k našemu spolku, který mrzí.

Jinak jsme po celé léto pokračovali v údržbě našich vodních ploch, pravidelné sečení bylo samozřejmostí. Kromě toho došlo i k revizi mol pro handicapované rybáře a byla provedena jejich údržba, na Božkově pak dojde k výměně. Na Strženém budujeme parkovací plochu, která by z jara příštího roku měla být předána do užívání.

Pochopitelně jsme nadále pokračovali ve vysazování ryb, kde jsme dokončili dodávku kaprů do revírů MO z dotace našeho územního svazu, ale zarybňovali jsme i jinými druhy ryb v rozličných věkových kategoriích. Kdo nás sledoval, všiml si, že do revírů byli vysazováni kromě kaprů i duháci, tloušti, bílá ryba, líni, ostroretky, štiky, amuři, podoustve, parmy, úhoři, candáti, jeseni a mníci.

Po tom, co se v uplynulých dvou letech dělo mám radost, jak se rozjely v létě rybářské tábory v řadě místních organizací. Všem, kteří tábor pro děti uspořádali, děkuji, vím, jak je příprava i samotná realizace takové akce náročná.

Rozjely se i soutěže sportovců a ti nám dělali skvělé jméno. Tady musím na prvním místě jmenovat Tomáše Spáčila, který toho v letošním roce v rybolovné technice posbíral tolik, že je to až neuvěřitelné: pětinásobný mistr světa, vítěz Světového poháru, několinásobný mistr ČR. Prostě rok, jako hrom a Tomáš si postavil laťku hodně vysoko. Sportovní úspěchy je jedna věc, ale druhá věc mě na Tomášovi baví ještě víc, když vidím, jak se aktivně zapojuje do práce s mládeží, propaguje svůj sport mezi dětmi, a to je jeho obrovská přidaná hodnota. Proto jsem rád, že se výbor shodl na odměně za to, co v letošním roce dokázal, jak se prezentuje a co dělá pro děti, ve výši 50 000 Kč a těším se, až mu ji teď na říjnovém výboru předáme.

Nebyl to však jediný úspěch, naši juniorští muškaři Lukáš Michalík a Vojta Marek byli součástí týmu, který z MS přivezl stříbrné medaile.

Pozadu nezůstal ani dospělý tým plavačkářů, který na MS získal bronzové medaile a v týmu byli Ondřej Pokorný a Aleš Flanderka.

Výborně si na domácím šampionátu vedli přívlačáři, kteří přivezli tři medaile, v družstvech tým mužů (Karel Frelich, Ondřej Havel, Oto Hlaváč, Josef Prokop) obsadil třetí místo a v ženách byla Denisa Šoltysová druhá a Hana Hoffmanová třetí.

Musím tu zmínit i naše handicapované kluky, kteří na MS skončili šestí, z čehož nadšeni příliš nebyli, ale za mě super výsledek vzhledem k tomu, s jakými přírodními podmínkami se tam museli vypořádat a s ohledem na jejich zdravotní omezení.

Všem našim sportovcům děkuju za parádní reprezentaci našeho územního svazu.

Ve společném rybolovu máme novou vodní plochu Hostokryje, kterou vložila MO Rakovník a rozrůstá se tak další možnost rybolovu pro naše členy.

Zároveň jsme jako SÚS za 6,9 mil. korun koupili nádherný rybník Schořov, kde vlastníme i pozemky o celkové rozloze 3,4 ha. Na financování jsme použili 4 mil. korun z Fondu na nákup vodních ploch.

Investovat do nákupu vodních ploch je jedním z našich cílů, který se snažíme rok, co rok naplňovat a víte, že se nám to poměrně daří. Při dnešní inflaci, kdy peníze ztrácí svoji hodnotu, je to jediná rozumná věc. A Schořov je nádherný rybník, věřím, že až ho navštívíte, dáte mi za pravdu. Hospodařením na tomto revíru bude pověřena MO Čáslav.

A to není jediná voda, která přichází do našeho společného rybolovu, je to i rybník Šternberk ve Smečně, který sloužil jako RMV, tak i Pecovák v MO Příbram, ale o tom něco řeknu až příště.

Se začátkem školy nám začínají i „vodníci“, což je naše náborová akce a jsem rád, že se najdou MO, které do uspořádání „vodníků“ jdou. Některé to dělají opakovaně, protože dobře ví, že se jim to vyplácí v počtu přihlášených dětí. Od září doteď prošlo naší akcí už 937 dětí. Zároveň se nám podařilo získat i dotaci Ministerstva zemědělství, která je partnerem našich podzimních vodníků, za což velmi děkuji.

Stejně tak naplno začaly pracovat naše rybářské kroužky, my jsme opět pro ně přichystali startovací balíčky s výukovými pomůckami a propagačními předměty, aby se dětem i vedoucím lépe začínalo.

Proběhl také Sněm ČRS, který schválil Stanovy ČRS, zvýšení cen členských známek a zvolil si předsedu, kterým se stal Karel Mach, k čemuž mu gratuluji a přeji mu stejně úspěšné volební období, jako bylo to předešlé.

Na pískovně jsme prožili úžasnou charitativní akci závod KÁMIK CHARITY CARP CUP, který uspořádali členové MO Kladruby. Výtěžek 141 000 korun zaslouží velké uznání, 100 000 dostala devatenáctiletá Viktorie, která je vážně nemocná a zcela odkázána především na neutuchající péči maminky, 41 000 pak organizátoři předali do MO Kladruby k využití pro handicapované rybáře. Za sebe mohu říci, že tyto akce budu podporovat vždy a jsem rád, že stejně jsou tak nastaveni i moji kolegové ve výboru. Prostě pomáhat se má. Mnoho lidí zažívá těžké osudy, které si my, zdraví, nedokážeme ani představit. Být součástí těchto akcí je minimum, co můžeme udělat a jsem rád, že náš územní svaz je v tomto směru tak aktivní.

Máme za sebou tako vyhodnocení Středočeského šupináče a přiznám se, že letos mě soutěž hodně bavila. Jednak se sešlo dost přihlášek a byly zaslány nádherné úlovky. Nebylo jednoduché vybrat ty nejlepší. Určitě k tomu přispělo, že hlavní organizátor, KÚ Středočeského kraje, poprvé umožnil elektronické přihlášení do soutěže. Dnes se prostě na podatelnu nebo na poštu už nikomu běhat nechce čili to byl jednoznačně dobrý krok.

A když jsme u Středočeského kraje, musím zmínit náš společný projekt, za který jsem velmi rád a týká se vysazování pstruhů obecných do vybraných středočeských pstruhových revírů. Tento projekt bude trvat tři toky, každoročně do něj společně investujeme 300 000 korun (každá strana po 150 000) a již příští týden z tohoto projektu začínáme zarybňovat.

Žijeme ve složité době. I tak vám na závěr chci popřát, abyste podzimní dny prožili v pohodě a s radostí u našich revírů a vodních ploch. Doufejme, že nás žádná covidová a ani jiná pohroma nepotká.

Dušan Hýbner

 

 

Fotogalerie tit

foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto

PÍSKOVNA

PÍSKOVÁ LHOTA

AKTUALITY E-MAILEM

Klikněte a přihlaste se k odběru

NAPIŠTE NÁM

INTRANET

KB

POČET NÁVŠTĚV

24 432 499

MÍSTNÍ ORGANIZACE

mapa

RYBNÍKÁŘSTVÍ
MIMOPSTRUHOVÉ A PSTRUHOVÉ

mapa

MIMOPSTRUHOVÉ REVÍRY

mapa

PSTRUHOVÉ REVÍRY

mapa

LOVNÁ MÍSTA PRO
HANDICAPOVANÉ

mapa

Počasí Praha-Zbraslav - Slunečno.cz

© 2024 ČRS SÚS